BU GECE DON UYARISI

TURKIYE ZIRAAT ODALARI BIRLIGI

MGM VERILERINE GORE; Antalya, Aydin, Izmir, Manisa, Mugla ILLERINDE TARIMSAL FAALIYETLERIN DEVAM ETTIGI KIYI KESIMLERDE HAFIF; IC KESIMLERDE ORTA KUVVETTE ZIRAI DON HADISESI BEKLENDIGINDEN BASTA URETICILERIMIZ OLMAK UZERE ILGILILERIN VE VATANDASLARIN DIKKATLI VE TEDBIRLI OLMALARI GEREKMEKTEDIR. TURKIYE ZIRAAT ODALARI BIRLIGI

Aşağıda teknik bilgi verilmiştir

Zeytincilerimiz Dikkat ..

-7 ° den sonrası zeytin ağaçlarımız için cok tehlikeli .
Lütfen aşağıdaki link i dikkatli ce okuyalım

4.2.3.2. Su Uygulaması

Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın dikkate değer bir önemi vardır. Bu uygulama geniş bir su kaynağı, uygun sulama ekipmanları ve iyi bir toprak drenajı ister. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

Yağmurlama yöntemiyle bitkilere verilen su, soğuduğu ve donduğu zaman, radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. 1 gr veya 1 cm3 suyun 1°C soğuması için 1 kalori ısı açığa çıkar, fakat bitki için daha önemli olan durum 1 gr suyun donması için 80 kalorinin açığa çıkmasıdır. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C’nin altına düşmesi engellenir. Bu su filminin olabildiğince sürekliliği sağlanmalıdır. Bu sayede bitki üzerinde buz tabakalarının oluşmasına ve ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmemektedir.

Yağmurlama işlemi bitki dokularının dayanabilmesi için mümkün olduğu kadar sürdürülmelidir. Uygulama hava sıcaklığı 0°C’nin üzerine çıkıncaya kadar devam ettirilmelidir. Yağmurlama sistemi ürün kaybına neden olabilen birkaç dakikalık kritik devreyi engelleyecek veya kesecek şekilde tam ve sürekli olarak su örtüsü sağlamalıdır.

Zeytin ağacı dergisinden alıntı devamı aşağıdaki link te

http://www.zeytinagacidergisi.com/zeytin-agaclarinda-iklim-olaylarinin-etkisi-9193
Facebook Yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial